Meenemen duurzaamheidscriteria in monitoring van contracten

Hoe kun je duurzaamheidscriteria zo goed mogelijk meenemen in monitoring van contracten? En waarom is Optimal SCANS een geschikte tool hiervoor?

 

Amsterdam heeft dit samen met Planet+ en twee leveranciers van de gemeente onderzocht. De bevindingen hebben wij op 24 juni 2022 tijdens het hybride evenement The Start of something new gepresenteerd. Interesse in de presentatie? Laat hieronder je gegevens achter en we sturen deze na je toe.

Duurzaamheid vatten in KPI’s

 

De duurzaamheidsdoelen van de Gemeente Amsterdam voor de stad en eigen organisatie zijn vertaald naar eisen en gunningscriteria voor aanbestedingen. Na gunning aan een leverancier worden er concrete afspraken gemaakt over het behalen van duurzaamheidsdoelen tijdens de contactfase, en over welke gegevens er periodiek aangeleverd moeten worden. Dit zijn in feite drie vertaalslagen.
Samen met twee leveranciers van de gemeente hebben we als pilot goed gekeken naar dit proces en wat we zien is dit:
  • We merken dat er bij elke nieuwe fase (of vertaalslag) duurzaamheidskansen blijven liggen.
  • Amsterdam is ambitieus maar in de praktijk wordt er tijdens de contractfase nog niet veel aandacht aan duurzaamheid gegeven. Duurzaamheid is vaak nog te complex om uit te drukken in concrete KPI’s en geschikte data om deze KPI’s te onderbouwen. We zien deze trend niet alleen in Amsterdam, maar landelijk.
  • Dit moet en kan beter, mits er al bij de uitvraag wordt gestuurd op meten en monitoring in de contactfase én het duidelijk is wat er gemeten moet worden en hoe. Hier is echt een wereld te winnen.

Pilot van Amsterdam en Planet+

 

De afgelopen maanden heeft Planet+ samen met de gemeente Amsterdam een innovatief pilotproject uitgevoerd voor het monitoren van duurzaamheid en circulariteit in contracten. Met Optimal SCANS®! Het betrof contracten voor sanitair en catering binnen de gemeente.
Amsterdam is de uitdaging aangegaan om bij reeds lopende contracten alsnog de volledige duurzaamheidspotentie van het contract te vatten in KPIs. Die zijn verwerkt in de software Optimal SCANS®, zodat de leveranciers eenvoudig de gegevens aan kunnen leveren. Daarna berekent de software per KPI en per duurzaamheidsdoel van de gemeente een score. Als je dit meerdere keren doet, dan heb je een monitoringssysteem.
Op 24 juni presenteren Gemeente Amsterdam en Planet+ de resultaten van de Pilot én het nieuwe contractmonitoringssysteem in Optimal SCANS® tijdens The Start of something new.

Programma

 

Onze pilot is deel van het Startup in Residence programma van Amsterdam, en één van de 7 projecten die dit jaar in kader gedaan zijn. Tijdens het event presenteren alle deelnemende bedrijven zich, en er zijn Break Out sessies per bedrijf.
De sessie van Planet+ was erg goed bezocht! 
Datum: 24 juni 2022
Adres: Voormalige Stadstimmertuin 4-6
Tijd: 15.00 -18.15
15:15 – 16:15 plenair gedeelte
16:30 – 17:15 break out van Planet+
17:15 – 18:15 borrel

 

Het event is afgelopen, interesse in de presentatie?

Stuur een email naar [email protected]

RN
Reinier de Nooij, PhD

Oprichter, partner
Duurzaamheids-
Ecoloog

Mede-oprichter van Planet+Partners, vader van Julie, milieukundige en gepromoveerd op beoordelingssystemen voor duurzaamheid en milieu.
Reinier zet al meer dan tien jaar het door hem ontwikkelde Optimal SCANS in om Inkoop in de Bouw en het Publieke domein duurzaam te laten werken.

RN
Reinier de Nooij, PhD

Oprichter, partner
Duurzaamheids-
Ecoloog

Mede-oprichter van Planet+Partners, vader van Julie, milieukundige en gepromoveerd op beoordelingssystemen voor duurzaamheid en milieu.
Reinier zet al meer dan tien jaar het door hem ontwikkelde Optimal SCANS in om Inkoop in de Bouw en het Publieke domein duurzaam te laten werken.

Deel nieuws

Linkedin

Recent nieuws

Leave a Reply