The Start of Something New

Hoe kun je duurzaamheidscriteria zo goed mogelijk meenemen in monitoring van contracten? En is Optimal Scans een geschikte tool hiervoor?

 

Amsterdam heeft dit samen met Optimal Planet en twee leveranciers van de gemeente onderzocht. De bevindingen presenteren wij op 24 juni tijdens het hybride evenement The Start of something new. Interesse? Meld je hieronder aan.

Duurzaamheid vatten in KPI’s

 

De duurzaamheidsdoelen van de Gemeente Amsterdam voor de stad en eigen organisatie zijn vertaald naar eisen en gunningscriteria voor aanbestedingen. Na gunning aan een leverancier worden er concrete afspraken gemaakt over het behalen van duurzaamheidsdoelen tijdens de contactfase, en over welke gegevens er periodiek aangeleverd moeten worden. Dit zijn in feite drie vertaalslagen.
Samen met twee leveranciers van de gemeente hebben we als pilot goed gekeken naar dit proces en wat we zien is dit:
  • We merken dat er bij elke nieuwe fase (of vertaalslag) duurzaamheidskansen blijven liggen.
  • Amsterdam is ambitieus maar in de praktijk wordt er tijdens de contractfase nog niet veel aandacht aan duurzaamheid gegeven. Duurzaamheid is vaak nog te complex om uit te drukken in concrete KPI’s en geschikte data om deze KPI’s te onderbouwen. We zien deze trend niet alleen in Amsterdam, maar landelijk.
  • Dit moet en kan beter, mits er al bij de uitvraag wordt gestuurd op meten en monitoring in de contactfase én het duidelijk is wat er gemeten moet worden en hoe. Hier is echt een wereld te winnen.

Pilot van Amsterdam en Optimal Planet

 

De afgelopen maanden heeft Optimal Planet samen met de gemeente Amsterdam een innovatief pilotproject uitgevoerd voor het monitoren van duurzaamheid en circulariteit in contracten. Met Optimal Scans! Het betrof contracten voor sanitair en catering binnen de gemeente.
Amsterdam is de uitdaging aangegaan om bij reeds lopende contracten alsnog de volledige duurzaamheidspotentie van het contract te vatten in KPIs. Die zijn verwerkt in de software Optimal Scans, zodat de leveranciers eenvoudig de gegevens aan kunnen leveren. Daarna berekent de software per KPI en per duurzaamheidsdoel van de gemeente een score. Als je dit meerdere keren doet, dan heb je een monitoringssysteem.
Op 24 juni presenteren Gemeente Amsterdam en Optimal Planet de resultaten van de Pilot én het nieuwe contractmonitoringssysteem in Optimal Scans tijdens The Start of something new.

Programma

 

Onze pilot is deel van het Startup in Residence programma van Amsterdam,  en één van de 7 projecten die dit jaar in kader gedaan zijn. Tijdens het event presenteren alle deelnemende bedrijven zich, en er zijn Break Out sessies per bedrijf.
Voor de sessie van Optimal Planet Er zijn nog een paar fysieke plekken beschikbaar en online deelnemen is ook mogelijk.
Datum: 24 juni 2022
Adres: Voormalige Stadstimmertuin 4-6
Tijd: 15.00 -18.15
15:15 – 16:15 plenair gedeelte
16:30 – 17:15 break out van Optimal Planet
17:15 – 18:15 borrel

 

Aanmelden

Interesse? Zet dan twee stappen:

  1. Geef via [email protected] aan of je er fysiek of online bij wilt zijn.
  2. Meld je ook aan via link 
RN
Reinier de Nooij, PhD

Oprichter, partner
Duurzaamheids-
Ecoloog

Mede-oprichter van Planet+Partners, vader van Julie, milieukundige en gepromoveerd op beoordelingssystemen voor duurzaamheid en milieu.
Reinier zet al meer dan tien jaar het door hem ontwikkelde Optimal SCANS in om Inkoop in de Bouw en het Publieke domein duurzaam te laten werken.

RN
Reinier de Nooij, PhD

Oprichter, partner
Duurzaamheids-
Ecoloog

Mede-oprichter van Planet+Partners, vader van Julie, milieukundige en gepromoveerd op beoordelingssystemen voor duurzaamheid en milieu.
Reinier zet al meer dan tien jaar het door hem ontwikkelde Optimal SCANS in om Inkoop in de Bouw en het Publieke domein duurzaam te laten werken.

Deel nieuws

Linkedin

Recent nieuws

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment